flag Судова влада України

Верховний Суд України проаналізував практику застосування судами законодавства, яке регулює іпотеку як заставу нерухомого майна

16 червня 2014, 12:26

Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України обговорила аналіз практики застосування судами законодавства, яке регулює іпотеку як заставу нерухомого майна.

Іпотека на сьогодні – один з найбільш дієвих видів забезпечення виконання зобов’язань, оскільки, маючи матеріальне підґрунтя, вона є одночасно і надійним засобом захисту інтересів кредиторів, і стимулом для виконання зобов’язання боржником.

Актуальність проведення зазначеного аналізу обумовлена тим, що, незважаючи на досить детальне правове регулювання іпотечних правовідносин, має місце неоднозначне тлумачення і, як наслідок, неоднакове застосування судами окремих норм чинного законодавства. Метою проведення цього аналізу було з’ясування складних як теоретичних, так і практичних питань застосування положень чинного законодавства про іпотеку та надання пропозицій щодо шляхів розв’язання існуючих проблем.

В аналізі висвітлені актуальні питання судової практики, зокрема щодо особливостей передачі в іпотеку частини об’єкта нерухомого майна; майна, що належить особам на праві спільної власності; нерухомості, право користування якою мають діти; об’єкта незавершеного будівництва та майнових прав на нього; порядку укладення, а також внесення змін до іпотечного договору; звернення стягнення на предмет іпотеки тощо.

За наслідками обговорення аналізу прийнято рішення опублікувати його текст в одному із найближчих чисел журналу «Вісник Верховного Суду України».