flag Судова влада України

ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК Верховного Суду України у справі про стягнення пені та відшкодування збитків за невиконання платіжного доручення

03 липня 2014, 15:17

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 25 червня 2014 року ухвалив постанову у справі № 6-34цс14, предметом якої був спір про стягнення пені та відшкодування збитків за невиконання платіжного доручення.

Суд зробив правовий висновок про те, що статтею 32 Закону України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” встановлено відповідальність банку при здійсненні переказу коштів.

Операції з банківськими металами, що є валютними операціями з валютними цінностями, мають свої особливості, визначені чинним банківським законодавством, порівняно з операціями, що здійснюються за допомогою грошових коштів.

Договір банківського рахунку у банківських металах не може ототожнюватися з договором банківського рахунку, що відкритий у грошових коштах; платіжне доручення про переказ банківських металів у тройських унціях у цьому сенсі не може вважатись дорученням на переказ коштів.

Тому для банку, який обслуговує вкладника при здійсненні переказу за договором банківського вкладу у банківських металах, не настає відповідальність, передбачена статтею 32 Закону.

Із повним текстом постанови Верховного Суду України у цій справі можна буде ознайомитися на офіційному веб-сайті Суду (www.scourt.gov.ua) у підрозділі "Постанови у справах цивільної юрисдикції" розділу "Рішення Верховного Суду України".